Amikor a szájsebészeti magánklinika és oktató központ tulajdonosával megismerkedtem, a professzionalizmusa rögtön megfogott. Egy olyan szakember, akinek a szabadalmait, technikai fogásait a világ számos országából érkező kollégák próbálják megtanulni az általa vezetett kurzusokon. Ő maga további neves egyetemeken is tanít. Klinikájának megjelenésében is ezt kell képviselnie, plusz még valami, hasonlóan fontos dolgot: a gondoskodásnak azt a diszkrét minőségét, ami bizalmat ébreszt, megnyugtat, ami minden részletével azt kommunikálja: „ne félj, itt jó kezekben vagy, vigyázunk rád!” Könnyebb dolog lett volna egy üres telken épületbe önteni ezeket a gondolatokat, de másként alakult. Nem bántuk nagyon, hiszen én magam kifejezetten szeretem az átalakítás műfaját. Érdekes volt látni, hogyan alakul át az épület.

A terek és térkapcsolatok átalakítása a funkcionális igények számára

Családi házas övezetben, a Rózsadomb tetején, irodaként üzemeltetett, vegyes használatú épület volt, amely maximálisan élt a beépítési lehetőségekkel. Kevés eszköz maradt a kezünkben, de nagyon egyszerűen megfogalmazható céljaink voltak: racionalizálni a tömegformálást, korszerűbbé tenni a megjelenést. Egyszerű állításokra csupaszítottuk a képletet: ez a fő épülettömb, az pedig a lépcsőház. És ha már úgy alakult, hogy ez a két tömeg áthatásban van, akkor azt mutassuk meg. Így értelmezhetővé váltak a furcsa kitüremkedések. Az alaprajzi szinten azonnal lehetett látni, hogy a lépcsőház tömege szögben tör be a fő tömegbe, és ékként át is hasítja azt. Ez viszont a külső tömegen nehezen értelmezhető volt, aminek a következményei érzésem szerint magyarázatra szorultak, így a tömegformálást hangsúlyosabbá tettük. A funkció speciális kívánalmai miatt teljesen újra szabtuk a belső tereket is. A megérkezés, az első benyomás itt is nagyon fontos. Arra törekedtünk, hogy egy megnyugtató, minőséget sugárzó közeg legyen az, ahová belép a páciens. Kifejezetten tompa, de meleg színeket használtunk. A hajnali köd volt az inspirációm, ami körbe burkol, átölel, amiben csak derengenek a dolgok, és minden kicsi színfolt nagy jelentőséggel bír. Az épületben oktatás is folyik (többnyire kurzus jelleggel), a fogászat normál működésével ellentétes ritmusban, azaz soha nem kell osztozniuk a közösségi tereken.

A funkció speciális gépészeti feladatokat kívánt és odafigyeltünk a mozgáskorlátozott páciensekre is

Rendkívül korszerű gépészet költözött az épületbe, különös tekintettel a friss levegő utánpótlásra. A kezelőkben hangcsillapító álmennyezettel igyekeztünk javítani a komfortérzeten, míg ugyanez az előadóteremben már összetettebb feladat volt, hiszen az előadót jól kell hallani. Az üléssorok mögötti végfal dekorációja ezért valójában diffúzor felület lett. Számoltunk a mozgásukban korlátozott páciensekkel is, így az épületet akadálymentesítettük. Valódi lift elhelyezésére sajnos nem volt lehetőség, így lépcsőjáró lifteket telepítettünk. Egyet rögtön a megérkezéskor, hiszen az épület bejárata az utcaszint felett található, illetve a belső szinteket összekötő lépcsőn is, annak ellenére, hogy a földszinti kezelő dedikáltan akadálymentesített.

Visszafogott stílusú, egyedi tervezésű bútorok

A lépcsőház tömör mellvédjére fa kapaszkodó került –ebben a térben ez jelenti a „színt”, így ez a természetes, meleg anyag diszkréten bár, de uralja a teret. Valamennyi kezelő és sterilizáló helyiség bútorzatát mi terveztük. Egyedi gyártásban készültek a speciális igényekhez és követelményekhez igazítva.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14

  • tervező: KOMP DESIGN STÚDIÓ / Fülöp Krisztina okl. építész tervezőművész, vezető tervező
  • munkatársak: Hegedűs Andrea okl. építészmérnök, Déry Judit okl. építész tervezőművész, Majercsik Laura okl. építészmérnök
  • szigetelés szakértő: Horváth Sándor
  • akusztikai tanácsadó: Fürjes Andor
  • statika: Fekete Szabolcs
  • kert: Torba Csaba tájépítész
  • fotók: Barakonyi Szabolcs

Elérhetőségeink

H-1078 Budapest, István utca 5. 2/1.
mobil: +36 30 274 6973
stúdió: +36 30 894 4724
kriszta.fulop@kompdesign.hu

Nyitvatartás:
Hétfő - Csütörtök: 9.00 - 18.00
Péntek: 9.00 - 16.00
Hétvége: zárva