Kultúra

 

Színház, kiállítótermek, múzeumok

A színház tradicionálisan a kultúra egyik legfontosabb színtere, melynek a téri megjelenése éppoly sokat változott az idő folyásával, mint maga a színházcsinálás gyakorlata. A különböző színházaknak, bár esetenként eltérő benyomást kívánnak tenni a látogatókra, mégis számos pontban azonos igényeik vannak. Amikor felgördül a függöny, a fókusz a színpadon van, és minden eszköz azt kell szolgálja, hogy az előadás hatása minél nagyobb legyen, és zavartalan legyen a műélvezet. Egy kiállítóteremben is ugyanez a helyzet, a belsőépítészet szerepe, hogy háttérbe vonuljon és a művészetet hagyja úgy érvényesülni, ahogy azt az alkotó megálmodta.

A színházi nézőtér

A színházlátogató komfortja az előadás alatt és a szünetekben is fontos. A láthatóság, a színházi-, nézőtéri székek megfelelő sortávja és a kényelem mind meghatározó szempontok, amikor a belsőépítészeti koncepción dolgozunk. Speciális feladat a színházi akusztika, amiben egyformán szem előtt tartjuk a funkcionális és a belsőépítészeti elvárásokat is. Figyelünk arra is, hogy a bútorok, padló-, és falburkolatok nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért az anyagválasztásnál a tartósság, könnyű tisztíthatóság ugyanolyan fontos szempont mint a design. Gyakran a színház nem csupán a pro forma színházi előadásoknak ad teret, hanem egyéb művészeti megnyilvánulásoknak is, így a közösségi terekben a világítást is erre a sokrétű felhasználásra kell felkészíteni. A színházak esetében nem csak a megfelelő világítás, de a sötétítés is kiemelten fontos.

A kiállítótér

Maga a kiállítótér többnyire adottság, de hogy abból a kiállítás témájának megfelelően a legtöbbet hozzuk ki, már rajtunk múlik. A látogatót fel kell készíteni az új információk befogadására. Az élmény befogadásának dramaturgiája van, akárcsak a színházi előadásnak, melyre építkezve fenntartjuk az érdeklődést.

A közösségi terek

A közösségi terek, dedikált műfajtól függetlenül, rugalmas téralakítást kívánnak. Egy színházi intro, vagy akár egy performance is elkezdődhet már akár a ruhatárban is. A közösségi terekben a nézőt elő kell készíteni az előadás befogadására. Fontos, hogy a közösségi terek szellősek legyenek, kényelmes legyen a ruhatár használata. Elegendő számú mosdó talán soha nem lesz színházakban, de törekedni kell rá.

A színház mint munkahely

A belsőépítészeti feladat nem áll meg a közönségterek megtervezésénél. Legalább annyira odafigyelünk a színészek és a többi színházban dolgozó igényeire az öltözők, a szociális helységek, a mellékhelyiségek és irodák kialakításánál is.

A múzeum, kiállítótér mint munkahely

Hasonlóan a színházhoz, a kulisszák mögött zajló munka teszi lehetővé az élményt a kiállító térben. Nagyon különböző tevékenységekről van szó, kezdve az általános irodai munkától a restaurátori műhelyekig. Ezeknek sajátos igényeik vannak, melyekre mi is odafigyelünk.